Работим заедно за определяне на въпроси от значение за Съединените щати

...
Работим заедно за определяне на въпроси от значение за Съединените щати
Коментари Харесай

Блинкън: САЩ подкрепят евроатлантическата и международна интеграция на Косово

Работим заедно за установяване на въпроси от голяма важност за Съединените щати и за вашата страна, разяснява държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън след срещата си с представителите на косовската делегация, президентът на Косово Вьоса Османи и министър председателят Албин Курти, оповестяват " Радио Свободна Европа " и N1.

На среща във Вашингтон Блинкън благодари на гостите си за великодушното им приемане на изложени на риск афганистанци и за поддръжката им за Украйна.

Той сподели, че са обсъдили и " сериозни въпроси на районната сигурност ", само че не даде детайлности.

" Съединените щати поддържат евроатлантическата и интернационалната интеграция на Косово и разговора сред Косово и Сърбия, подпомаган от Европейски Съюз ", разяснява Блинкън.

Османи сподели пред медиите, че срещата е била отлична и още един път е доказано, че " Косово няма по-голям и по-добър другар от Съединени американски щати ".

Тя сподели, че са обсъдили и укрепването на интернационалната субектност на Косово, нуждата Косово да се причисли към НАТО, както и " градивната роля на Косово в разговора със Сърбия ", добавяйки, че са говорили в детайли за някои от споразуменията, реализирани в този развой, като например енергийните съглашения.

Американската администрация бе ясна, че процесът на разговор би трябвало да се концентрира върху взаимното признание, " което също беше доказано на срещата ", сподели Османи.

Османи сподели, че са обсъдили и ролята на Русия в дестабилизирането на Западните Балкани посредством нейния " спътник, Сърбия ", добавяйки, че има вяра, че Блинкън и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън " познават добре тази история на намеренията на Русия в нашия район ".

Народът на Косово стои зад Украйна, сподели тя, отбелязвайки, че Прищина наложи наказания на Русия " същия ден, в който Съединени американски щати го направиха ".

Курти разказа срещата с Блинкен като " доста сърдечна ", добавяйки, че са поискали от държавния секретар на Съединени американски щати " да усили американските вложения в Косово ".

Според Блинкън, независимостта и суверенитетът на Косово са необратими и построяването на демократични и приобщаващи институции изисква неизменност.

Той изрази поддръжката на Съединени американски щати за разговора Прищина-Белград, като добави, че има вяра, че този развой е метод за реализиране на съглашение за нормализиране на връзките, което би трябвало да се основава на взаимното признание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР